Artiști



ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


 


Corina Chiriac
website

Corina Chiriac (n. 26 octombrie 1949, București) este o cântăreață de muzică ușoară, compozitoare, textieră, realizatoare TV și actriță din România. Una din cele mai de succes soliste de muzică ușoară din anii '70 și '80.
1965 - Debutează radiofonic la Casa de cultură a studenţilor “Grigore Preoteasa” din Bucureşti, în cadrul concursului “Debuturi”. Câştigă premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziţii proprii (“Plouă” şi “Iubeşte viaţa”) şi melodia “Pe valea Prahovei” de George Grigoriu. In 1967, după ce absolvă liceul “Sf. Sava” este admisă ca studentă la IATC “I.L. Caragiale” (actualul ATF) din Bucureşti, clasa actorie Constantin Moruzan – Mihai Mereuţă.


Anii 1968-1970 au însemnat aparitii muzical-literare în cadrul clubului de presa al Casei de cultură a studenţilor Grigore Preoteasa care îi aduc primele cronici în ziarele vremii. În cadrul serilor de “Şansonete cu Corina”, artista cânta la pian şi se acompania vocal.
Debutează la concursul TV “Steaua fără nume” regizat de Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea in 1970, unde în numai 3 luni parcurge toate etapele şi, în luna martie, obţine din partea juriului condus de maestrul Octav Enigărescu nota maximă, 10, şi consacrarea în faţa publicului român după o serie de dezbateri furtunoase cu prezentatorul emisiunii, Dan Deşliu. Se lansează pe plan naţional cu nemuritoarea lucrare a lui Ivanovici, “Valurile Dunării”.

În perioada 2-6 martie 1971 reprezintă România la a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov, unde obţine din partea juriului internaţional “Cerbul de bronz” (Locul III), intrepretând melodiile “Inimă nu fi de piatră” (E.Deda) şi “Va veni o clipă” (Paul Urmuzescu). Îi apare primul disc single la Electrecord.


In 1972 participă pentru prima oară la Festivalul naţional de muzică uşoară “Mamaia’72” (25-27 iulie) cu melodiile “Cine spune că-i uşor?” (Paul Mihăescu/Fred Firea) -Menţiune, “A-ntinerit romanţa” (Aurel Giroveanu/Felea) – Premiul III, “Pasăre deapă” (Radu Şerban/Gh. Vâlcu), “Chemare” (Liviu Marcovici/Daniella Caurea), “Dulcele târg al ieşilor” (Richard Stein/M. Djentenirov) - Menţiune. În cadrulfestivalului, Corina susţine un recital şi este distinsă cu “Premiul de interpretare”.
Din acest an şi până în 1988, participă la toate ediţiile Festivalului de la Mamaia. Corina Chiriac apare în filmul “Cu mâinile curate” regizat de Sergiu Nicolaescu.
În august 1975 reprezintă TVR la Festivalul Internaţional de la Sopot – Polonia, unde obţine premiul I “Privighetoarea de chilimbar” al juriului cu melodiiile “Doar pacea (M.Ţeicu)” şi “Am visat odată” (M. Constantinescu).

In 1979 Corina Chiriac este protagonista primului show color al TVR, “Eu sunt Corina “, în regia Sandei Balaban, redactor muzical Aurora Andronache, producător- regretatul Tudor Vornicu. Urmeaza nenumarate turnee.
In 1983 Apare la „Electrecord” cel de-al doilea album al Corinei: “Noapte bună, pe mâine”.
In 1985 La Festivalul Internaţional “Charles Chaplin” de la Gabrovo (19-25 mai), Bulgaria, filmul muzical TV “Trio formidal” obţine premiul I la secţiunea film de scurt şi mediu metraj. Începând cu luna august face parte din distribuţia spectacolului, “Boema, bucuria mea” la Grădina Boema a Teatrului de revistă “Constantin Tănase”.
·Apare la Electrecord cel de-al treilea album al Corinei Chiriac intitulat “Corina” iar în 1988 Electrecord-ul lansează cel de-al patrulea album al Corinei Chiriac - “Şi ieri, şi azi, şi mâine”.


In 1988 -1994 are loc exilul american - se stabileşte la Los Angeles. În toată această perioadă a lucrat în SUA ca reprezentant delegat al RTV România.
A sustinut concerte in Chicago, New York, Palm Springs, Los Angeles, Detroit.
Pe 16 aprilie 1993, Federaţia Internaţională de organizare a festivalurilor FIDOF, prin preşedintele Armando Moreno, îi oferă Corinei Chiriac „Medalia de onoare pentru 20 de ani de activitate internaţională”.
Pe 10 august 1994, după o absenţă de 6 ani, Corina Chiriac revine în România.
Pe data de 29 noiembrie 2002, Corina lansează la Teatrul Naţional al şaselea şi, în acelaşi timp, primul ei album de autor (şi primul CD din carieră) – “Serenadă pentru Carul Mare” editat de “Intercont Music“.
Pe 26 octombrie 2006(de ziua ei) Corina Chiriac îşi face debutul în literatură. Cartea “Buscando l'amor“ (“Cautand dragostea“) - vol. l, apărută la editura şi tipografia Gridsolo din Braşov, este lansată la librăria Diverta din acelaşi oraş. Volumul conţine nuvele şi poezii ce au ca temă dragostea.


In 2 aprilie 2007, Corina este trecută în celebra enciclopedie a personalităţilor Who’s of Who.
La 26 februarie 2009 Revista Felicia lansează un cel mai recent album al Corinei Chiriac “Martişor Prinţişor”. Albumul, produs de Ovo Music, include slagarele consacrate ale artistei: “Strada Sperantei’, “Mama, doar mama”, „Ne cunoastem din vedere”, „Bunicul” sau „Ramane o artista”, dar si compozitii proprii şi piese care nu au fost prezentate publicului pana acum: “Martisor Printisor”, „Seara”, „Dragostea e un bob de roua”, „Raţa”, „Say yes” şi „Toarnă Marine”.


Pe 12 ianuarie 2010 - Prezentatoarea TV, cântăreaţa , compozitoarea şi actriţa Corina Chiriac pregăteşte un super concert la Sala Palatului.  Aceasta va cânta atat melodii vechi, cât şi melodii noi, ce vor fi incluse pe noul album intitulat “O rochie de mireasa”, despre care declară că : “Va fi un CD de excepţie în cariera mea. Melodiile, 16 la număr, toate noi, create special pentru acest CD, sunt compuse de dl Nicolae Caragea, iar textele îmi aparţin în totalitate”.