ArtiștiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


 


Zoia Alecu
website

Zoia Alecu s-a născut în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în Calea Victoriei. A urmat Liceul de muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel; a fost aici colegă cu viitoarea colaboratoare, Crina Mardare. A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”, apoi în „Lazăr”.
În octombrie 1973 - Zoia Alecu cântă în Club A la invitația lui de Doru Stănculescu. Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974 - tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cînte în Cenaclul Flacăra chiar dacă nu rămîne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifanti. Din primavara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”. Din anul 1986 până în anul 2005 Zoia Alecu cântă în grupul rock Sfinx.

În 2006 se întoarce la la "prima sa dragoste", folkul, lansând primul album de autor "Vino aici" împreună cu casa de producție OvoMusic. Vreme de trei ani a compus muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara”. A devenit o prezență obișnuită în Clubul Arhitecturii, Club Z ș.a.m.d., cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock precum: Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief, Compact ș.a.

 Alecu a fost invitată de Crina Mardare în 1986 să se alăture formației Sfinx în momentul plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu danez. Adaptarea la noul repertoriu și gen muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu a rămas în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor nouăzeci; la puțin timp, s-a alăturat noului proiect lansat de bateristul Sfinx, Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa au continuat până în 1997, când formația a revenit în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut. Alecu a rămas membră a formației până în prezent.
În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat un prim material discografic propriu mai devreme de luna februarie 2007.

Vino aici este un album ce conține zece piese, realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă pe ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente: astfel, piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.