ArtiștiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


 


Dumitru Lupu

Marele compozitor Dumitru Lupu  este de loc din Giurgiu. A urmat Liceul de Muzica din Pitesti, dupa care si-a indreptat pasii spre Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, sectia canto - opera.

A fost dirijor la Teatrul „Alexandru Davilla“ din Pitesti, apoi la Teatrul Fantasio din Constanta. Din 1991 a intrat si in mediul academic, fiind lector universitar doctor la Universitatea „Ovidiu“ si la Universitatea „Hyperion“ din Bucuresti.

Este autorul a sute de cântece aflate in fonoteca radio-difuziunii române, a participat si a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole si filme de lungmetraj pentru copii si totodata initiatorul Festivalului „Mamaia copiilor“. A avut de mic copil, dupa cum marturiseste, inclinatii muzicale. A urmat cursuri de vioara, viola, axându-se apoi pe interpretare vocala.

Este autorul a doua carti pentru copii. Se considera implinit, numarându-se printre cei „care au ajuns in viata exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobbyul, nesimtindu-se incorsetat de nimic“.

Pentru Dumitru Lupu, destinul a insemnat muzica de teatru de revista si film.

„Am avut prilejul de a lucra cu mari somitati de la care am invatat foarte multe. Aici as mentiona colaborarea mea cu Orchestra de Estrada a Radiodifuziunii, condusa de maestri Sile Dinicu si Cornel Popescu, in preajma carora am stat ani de zile. Eram printre putinii tineri orchestratori care puteau manui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se invata la scoala”, a marturisit compozitorul.

„Mi-am obtinut dreptul de a ma adresa actorilor, de a-i pregati muzical prin cunostinte, spectacole si organizarea productiei artistice. (…) Ma simt responsabil sa arat studentilor lucruri care nu sunt scrise in carti, dar de care eu m-am lovit. Vor intra intr-o practica in care au nevoie de experientele altora. Le arat ca nu trebuie sa invete tot ce stie un muzician, pentru ca n-ar avea timp, ci sa cunoasca fenomenul. In prezent, avem de-a face cu actorul total care canta, danseaza, rosteste profesional pentru a putea face fata cerintelor actuale. Ca profesor, incerc sa fiu cat mai deschis, sa invat si eu de la ei”.